H&M er månedens jubileumsbutikk for februar

H&M – et trekkplaster for

senteret!

Gjengen på H&M: (b.t.v) Wendy og Trine. (rad 2.t.v) Torun, Anne, Maria, Lisa og Rita. (f.t.v) Janne, Bayan, Lise og Sofie.


Tekst: Styrka

Foto: SL Media


Gjengen på H&M tar oss med på hele reisen fra åpningen av City Nord i 1994 og fram til i dag. De forteller om en ellevill stemning i byen, folk har kjørt av veien og klærne ble solgt før de rakk å pakke dem opp av esken.

Månedens jubileumsbutikk

City Nord fyller 30 år i 2024. Det vil senteret markere gjennom hele året ved å hylle butikker og ansatte som har vært en del av senteret siden 1994.

Månedens jubileumsbutikk for februar er folkefavoritten Hennes & Mauritz, H&M. Det er fredag, men fredager er ikke en helt vanlig hverdag for gjengen på H&M. Hver eneste fredag har de «ta med dagen». Dette betyr at en kollega tar med seg noe godt å spise, som kaker, frukt eller snacks – bakrommet fylles med fredagsstemning.

Hele gjengen samler seg for å fortelle oss om reisen fra åpningen i 1994 og fram til i dag. De fire kollegaene, Trine, Lise, Torunn og Maria har vært ansatt lenge, og noen siden oppstarten – så historiene er mange.

Butikkmedarbeider Rita på jobb, H&M.

H&M til Bodø

I 1994, samme året som City Nord åpner dørene, er det Anna Nicole Smith som er frontmodellen til den svenske motekjeden H&M. Reklameplakatene med modellen iført undertøy fikk folk til å kjøre av veien, forteller Maria.

Nå er det Bodø, og City Nord som gjør seg klare for åpningen av den ettertraktede motegiganten. Byen er i ekstase.

Anna Nicole Smith for H&M i 1994.

3. september 1994 tar en journalist i lokalavisa Nordlands Framtid temperaturen hos befolkningen, gjennom en såkalt «fem på gata». Hva tenker publikum om City Nord?

– H&M er det beste, det er jo den butikken vi har ventet lengst på. Men resten er også ganske bra. 

– Jeg synes det er kjempebra. Spesielt H&M. Både rimelig og mange fine klær.

– Jeg synes varehuset er blitt veldig ok. Spesielt topp med H&M.


Det er ingen tvil om at H&M er et trekkplaster for senteret allerede fra åpningsdagen. H&M tilbyr klær, sko og accessories til hele familien, også kjæledyrene. I tillegg har de nylig åpnet en ny lekker interiøravdeling inne i butikken. H&M representerer mote og kvalitet til en lav pris, og samtidig skal de alltid være først ute med trender.

Hver dag starter gjengen på H&M med en liten ti minutters brief før dørene åpnes. De deler erfaringer, fordeler oppgaver og ikke minst minner hverandre på hvem som er viktigst nemlig kunden. Reklamasjoner skal gå sømløst og kunden bakerst i køen skal bli sett med et smil og «takk for at du venter».

Kapret drømmejobben

Daglig leder, Trine Skyrud Jensen, søkte på den utlyste stillingsannonsen til H&M i 1994. Hun fikk stillingen som butikkmedarbeider på barneavdelingen. I løpet av kort tid ble Trine avdelingsleder, og i 2001 ble hun daglig leder for H&M. Trivsel og kollegaer gjør at hun fortsatt står i den:

– Jeg kunne aldri byttet bort denne jobben, det er min drømmejobb, forteller Trine.

Hva husker du fra søknadsprosessen i 1994?

– Oi, ja det var stort, en ettertraktet stilling. Tidligere var det Adelsten som var trekkplasteret i Bodø, men nå var det H&M alle snakket om. Før Bodø fikk H&M så reiste vi til de større byene for å handle, og noen ganger til Sverige. Det var også vanlig at vi bestilte mote fra en H&M-katalog med postordre, ler Trine.

– Konkurransen om å få stillingen var heftig, med mange søkere. Intervjuet skulle være på Skagen Hotel, og jeg var veldig nervøs. Men så fikk jeg jobben, føltes som å trekke gullbilletten, forteller Trine.

Designsamarbeid

Det første designsamarbeidet startet i 2004, med Karl Lagerfeld. Merket «Karl Lagerfeld for H&M» lanseres, og tanken er å bringe eksklusivitet til den delen av befolkningen som vanligvis ikke handler i dyre motebutikker. Eksklusivitet og tilgjengelighet, dyrt og rimelig skal forenes. Folk får nå mulighet til å handle designerklær til en svært billig penge. Samarbeidet følges opp av designere som Stella Mccartney, Madonna, Versace og mange flere i årene etter.


– Lansering av nye designere er et av høydepunktene, da går vi av skaftene. Det har skjedd at ansatte har fått fri i noen minutter for å sikre seg sine designskatter på nett under lanseringen, forteller Trine.

H&M universet

Siden åpningen av City Nord i 1994 har H&M vært med på tre store ombygginger, tre senterledere, brann i nabobutikken Cubus og en pandemi.

Likevel, når jeg spør gjengen om det er noe de husker spesielt godt, trekker de alle frem dagen hvor det var ett minutts stillhet for å minnes de omkomne på Utøya. Hele butikken og senteret sto stille, det var fint og sterkt på samme tid, forteller Maria.

Hvordan ser H&M ut om 30 år?

– Trendene går i sirkel, de kommer tilbake, bare med en ny twist. Men konseptet H&M vil nok dreie i en retning som fokuserer mer på opplevelse. Vi ser for oss at besøkende vil komme inn i et univers av opplevelser, mens mesteparten av handelen foregår online. Butikken blir en inspirasjon, og tjenestene click & collect blir mer tatt i bruk, sier gjengen.

Dere er jubileumsbutikk, har vi glemt noe helt til slutt?

– Vi er mange som har arbeidet her lenge, og det er ikke uten grunn. Samholdet er unikt og det finnes ingen kjedelige dager på jobb. Vi er ydmyke over at kundene velger oss – alt i alt føler vi oss privilegerte og takknemlige, avslutter gjengen.

Forrige
Forrige

Café City Nord er månedens jubileumsbutikk for mars

Neste
Neste

Ådne ble født samme året som City Nord åpnet dørene – gratulerer med 30 årsdagen!